Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background

Kanaallezing door Hans Den Hartog Jager - Vrijheid

kanaallezing 2019 - door hans den hartog jager

Geen voorstellingen gevonden
In de jubileumperiode van 5+20 - welke loopt van 23 maart tot en met eind juni- organiseren we in De Cacaofabriek ook randprogrammering welke direct of indirect met ons jubileum te maken heeft. Een van die programmaonderdelen is de voor deze gelegenheid opnieuw in het leven groepen Kanaallezing over een actueel onderwerp in de beeldende kunst. Zie daar, het linkje is gelegd.

De Kanaallezing wordt verzorgd door auteur/kunstcriticus/curator Hans den Hartog Jager.

Toen 26 jaar geleden kunstenaarsinitiatief De Nederlandsche Cacaofabriek werd opgericht behoorde een jaarlijkse grote lezing over een actueel onderwerp uit de kunstwereld, de Kanaallezing, bedoeld voor een breed publiek, tot de terugkerende activiteiten. Doelstelling daarbij was discussie en discours op het gebied van kunst en cultuur op gang te brengen.

Hans den Hartog Jager studeerde Nederlands en Kunstgeschiedenis. Hij liep stage bij HP/De Tijd en werd daar vervolgens medewerker en kunstredacteur. In 1994 werd hij kunstredacteur van NRC-Handelsblad. Hier publiceerde hij vooral over literatuur en beeldende kunst. Sinds 2001 werkt hij op freelance-basis voor de NRC en heeft hij diverse publicaties op zijn naam staan. Daarnaast is hij curator van tentoonstellingen in onder meer museum De Fundatie in Zwolle.

Van 19 januari t/m 12 mei is in dat museum de tentoonstelling Vrijheid; De vijftig Nederlandse kernkunstwerken vanaf 1968 te zien, samengesteld door Hans den Hartog Jager. Dit is tevens het thema van de Kanaallezing 2019.

Vrijheid brengt de belangrijkste kunstwerken bij elkaar die de afgelopen vijftig jaar in Nederland zijn gemaakt. Natuurlijk is zo’n keuze subjectief, maar daar gaat het ook om: juist in deze tijden waarin de geschiedenis voortdurend wordt herschreven, blaast Den Hartog Jager de discussie over artistieke ijkpunten nieuw leven in. Welke kunstenaars zijn belangrijk in de kunstgeschiedenis? Kunnen tradities worden bijgesteld?
Door research te doen, en op basis van bijna vijfentwintig jaar ervaring als criticus en tentoonstellingsmaker, komt Den Hartog Jager tot een keuze die voor het grootste deel zeer verantwoord is, soms ongegeneerd persoonlijk, maar die in ieder geval laat zien dat er wel degelijk dingen veranderen in de manier waarop we kijken naar kunst én naar de wereld. Vrijheid is daarmee een grote viering van de kracht van kunst: een expositie die de kijker niet alleen stimuleert om na te denken over de kunstgeschiedenis maar vooral om te genieten van alle prachtige, inspirerende en prikkelende kunstwerken die de afgelopen decennia in Nederland zijn gemaakt. Een nieuwe kunstgeschiedenis, voor een nieuwe tijd.

Zaal open vanaf 19.45 uur; aanvang lezing 20.00 uur.
Kanaallezing door Hans Den Hartog Jager - Vrijheid
90 minuten