Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background

Reinbert De Leeuw - Gum Presenteert 'Reinbert De Leeuw Speelt Satie'

reinbert de leeuw - solo programma satie

Geen voorstellingen gevonden
In het kader van 'Gum' komt Reinbert de Leeuw naar de Cacaofabriek.
Hoe mooi is dat. De Leeuw is een meester in het spelen van de juiste noten: overbodige noten worden door hem te allen tijde 'weggegumd' en dus niet gespeeld.

Hij gaat al tientallen jaren mee, maar als Reinbert de Leeuw Satie speelt is de magie er nog steeds. Een minuscule vertraging of versnelling krijgt bij De Leeuw al een verbazende expressiviteit.

Reinbert de Leeuw is al tientallen jaren niet weg te denken van de Nederlandse muziekpodia, maar op het moment dat hij Satie gaat spelen, krijgt hij opeens het aura van een levende legende. Een half mensenleven lang is het geleden dat hij een lans brak voor Erik Satie, de excentrieke Franse componist die aan het eind van de 19de eeuw dwars tegen de tijdgeest in kale, statische muziek schreef. De Leeuw was niet de eerste Satie-vertolker, maar wel de eerste die scherp inzag hoe radicaal deze muziek was.

Nu is hij teruggekeerd naar zijn oude liefde, en getuigt daarvan in een reeks Satie-recitals die volle zalen trekken.

Vergeleken met vroeger speelt De Leeuw sommige stukken iets sneller, maar wat hij zelf betitelt als de 'ijzingwekkende eenvoud' komt onverbloemd naar voren in de eenstemmige, quasi-gregoriaanse melodieën en de stapvoetse aaneenschakeling van klankrijke akkoorden. Tussen bijna naïef aandoende stukken als 'Ogives' en 'Gymnopédies' schuilen ook werken als 'Le fils des étoiles', waarin de harmonieën zijn opgebouwd uit wonderlijke klankstapels die nauwelijks nog van doen hebben met het vertrouwde do-re-mi.

Zaal open vanaf 20.00 uur; optreden start om 20.30 uur.
Entree bedraagt 20 euro in de voorverkoop en 25 euro aan de dagkassa (indien voorradig).

Dit optreden is onderdeel van GUM. Meer informatie over het Cacaofabriek-brede programma van GUM vindt u op de speciale GUM pagina www.cacaofabriek.nl/GUM
Reinbert De Leeuw - Gum Presenteert 'Reinbert De Leeuw Speelt Satie'
90 minuten