Slide background
Slide background

Kantelpunt 1 - Opening Expositie

opening expositie kantelpunt 1

Geen voorstellingen gevonden
Kantelpunt 1: samenwerking kunstenaars Van Dam en Cornelissen
Zowel Cornelissen als van Dam hebben in binnen- en buitenland in diverse musea en galeries geëxposeerd. Zij kennen elkaar goed, zijn niet alleen autonoom kunstenaar, maar ook als docent aan Hogeschool voor de kunsten ArtEZ verbonden. Beiden hebben het gevoel dat de groeiende beheersing in hun vakmanschap tegenstand nodig heeft om tot nieuwe beelden en verbindingen te komen. Dit zoeken zij in deze samenwerking waarbij ze bouwstenen voor nieuw werk uitwisselen en de ander hierop laten voortborduren, aanvullen en uitbreiden. Een vrijwillig opgeven van de grenzen van het eigen werk om de eigen ontwikkeling en die van de ander te stimuleren.

Het werk van Cornelissen en van Dam is op het eerste gezicht heel erg verschillend. Waar Karin van Dam werkt vanuit de werkelijke ruimte met diverse materialen en op een vaak monumentale schaal, werkt Robbie Cornelissen met de illusie van de ruimte in monumentale tekeningen en animatiefilms.
Wie beter of langer kijkt ziet echter dat ze dezelfde thema’s en fascinaties gebruiken. De stad, de onderwereld, het ervaren van het werk door je erin te begeven, zowel fysiek als mentaal. De opgeroepen werelden zijn vaak labyrintisch, nodigen uit tot dwalen, onderzoeken het begrip ruimte en de kleur zwart speelt een belangrijke rol. Voor beide ligt het startpunt in het tekenen en het denken vanuit de beweging en de lijn.
De samenwerking gaat uit van het aanvullend principe, de ontbrekende stem zal door de ander ingevuld worden. Zo zullen illusie en werkelijkheid, het platte vlak, de projectie op de muur en de werkelijke ruimte met de installaties tot een nieuw verband komen.

De opening van deze expositie wordt verricht door Hanne Hagenaars.
Kantelpunt 1 - Opening Expositie
60 minuten
Australië, Groot-Brittannië, Verenigde Staten