Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

jinpa

Cinepuur start 2020 met een cyclus Aziatische films, de kans om drie veelgeprezen films te zien, allemaal origineel, verrassend en met een uniek inkijkje in de cultuur van verschillende Aziatische landen.
Jinpa is een Tibetaanse roadmovie die zich afspeelt in Kekexilli, de spookachtige, dunbevolkte Tibetaanse hoogvlakte die nog zelden op film is vastgelegd.

Een ruigharige man in een leren pak en met een donkere zonnebril rijdt met zijn vrachtwagen over de uitgestrekte, met sneeuw bedekte vlakte. Tijdens zijn reis onderhoudt hij zich door uit volle borst mee te zingen met het lied ‘O Sole Mio’ , dat hij op een cassettebandje heeft opgenomen.
Hij rijdt per ongeluk een schaap dood en pikt een zwijgzame oude man in traditionele kledij op. Net als de vrachtwagenchauffeur blijkt de man Jinpa te heten. Hij is op weg naar Sanak, op zoek naar de moordenaar van zijn vader.
Nadat hij de man op de plaats van bestemming heeft afgezet, rijdt Jinpa de chauffeur door naar een klooster. Bezorgd over een slecht karma vanwege het gedode schaap, vraagt hij een monnik te bidden voor de ziel van het schaap. Ook het verhaal van de man verontrust hem. Hij vindt dat hij een eventuele wraakmoord moet zien te voorkomen.

De pers over Jinpa:
De Filkmkrant: “Nuchtere toon, droge humor, nukkige gesprekken, onverwachte emotie en een voortreffelijke hoofdrolspeler.”
De Volkskrant: (****) “Ongrijpbaar en subliem.”
NRC: (****) “Een droom van een film.”
Pema Tseden 2018
86 minuten
Jinpa, Genden Phuntsok, Sonam Wangmo
Tibetaans
Nederlands
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden