Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

dovlatov

Blik op Oost-Europa: “Im Westen nichts neues”? Jawel hoor, maar we kijken in november eens de andere kant op. Deze maand drie Oost-Europese meesterwerkjes in de Cinepuur cyclus. Aleksei German Jr. maakt in Dovlatov gebruik van grootse scènes en lange trackingshots om de wereld van de Russisch-Joodse schrijver Sergei Dovlatov (1941-1990) op te roepen. Zijn briljante ironische teksten waren verboden in de Sovjet-Unie onder Brezjnev. Het tragikomische portret van rebellie en aanpassing toont ook een tijdperk van destructieve stagnatie.
Leningrad, november 1971. De stad is gehuld in mist. Opnieuw wordt een verjaardag van de revolutie gevierd, maar het land kent geen vooruitgang – politiek, economisch of cultureel. We volgen enkele dagen in het leven van Sergei Dovlatov terwijl hij op zoek gaat naar een uitgever. Niemand in de Sovjet-Unie wil echter zijn werken publiceren zolang hij geen lid is van de schrijversbond. Daarom brengt hij de dagen door met het schrijven van opgelegde opdrachten, probeert hij de nodige connecties te leggen om in de schrijversbond te komen en eindigt hij de avonden met vrienden in een met jazz gevulde literaire en artistieke salon.

De pers over Dovlatov:
Filmtotaal: (****) “onderscheidt zich door aandacht aan het dagelijkse leven in de Sovjet-Unie in 1971 en de warmte waarmee regisseur Aleksei German Jr. zijn onderwerp benadert..”
De Filmkrant: “Het klinkt treurig, en dat is het ook, maar ... ook erg geestig.”
Het Parool: “Dovlatov wekt het Leningrad van de jaren zeventig meesterlijk tot leven.”
Alexei German jr. 2019
126 minuten
Met: Milan Maric, Kanila Kozlovski, Helena Sujecka
Russich
Engels
Russische Republiek
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden