Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

tesnota

Blik op Oost-Europa: “Im Westen nichts neues”? Jawel hoor, maar we kijken in november eens de andere kant op. Deze maand drie Oost-Europese meesterwerkjes in de Cinepuur-cyclus.
Tesnota is een grimmig sociaal drama dat zich afspeelt onder Russische wetteloosheid en Tsjetsjeens jihadisme.

1998: een Joodse familie in het Russische Naltsjik – op de uitlopers van de Kaukasus – dreigt verscheurd te raken als zoon David en zijn verloofde Lea gekidnapt worden. Maar Balagov richt zijn camera vooral op dochter Ilana, een opstandige tomboy die zichzelf probeert los te vechten uit de traditionele familiestructuur. Ze sleutelt het liefst in haar vaders garage aan auto’s, maalt niet om de tradities en de religieuze voorschriften waaraan haar ouders zo gehecht zijn en heeft zelfs een stiekeme relatie met een Kabardische jongen. Wanneer haar broer en zijn verloofde ontvoerd worden, zien haar ouders geen andere oplossing dan Ilana uit te huwelijken aan een timide Joodse man, wiens familie in ruil het losgeld zal betalen. Het is niet verrassend dat Ilana daar niet warm voor loopt.

Balagov schetst een intiem en persoonlijk beeld van het Rusland van zijn jeugd, toen de stemming in het land werd beheerst door de Tsjetsjeense oorlogen.

VPRO Cinema: (****) “Hyperrealistisch sociaal drama...indrukwekkend filmdebuut.”
De Volkskrant: (****) “Balagov schetst het troosteloze stadje Tesnota als een knellende wereld waaraan niet valt te ontsnappen.”
NRC: (****) “Het grimmige Tesnota, dat in Cannes de Fipresci-persprijs won, is ook geen kidnapkroniek, maar toont een stad in een toestand van onderhuidse paniek.”
Kantemir Balagov 2019
118 minuten
Darya Zhovner, Olga Dragunova, Artem Tsypin
Russisch
Nederlands
Russische Republiek
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden