Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

le mans 66

De film draait om de rivaliteit tussen de merken Ford en Ferrari tijdens de 24 uur van Le Mans, het jaar 1966. De Italiaanse renstal domineert al jaren en nu wil de Amerikaanse concurrent de macht grijpen. Bale zien we als de Britse racer Ken Miles en Damon is de Amerikaanse automotive goeroe Carroll Shelby.
De 24 uur van Le Mans is een van de beroemdste autoraces die sinds 1923 in de Franse stad Le Mans wordt gehouden. In 1966 was het de locatie voor een race van twee geduchte tegenstanders: Ford en Ferrari. Het was de eerste overwinning op Le Mans voor de Ford GT40, net als het eerste succes voor de Amerikaanse auto-ontwerper Carroll Shelby.

De Ford GT40 werd in de jaren zestig ontwikkeld door Ford na een akkefietje tussen de grote bazen Henry Ford II en Enzo Ferrari. Meneer Ford zou de firma Ferrari kopen, maar bij het tekenen van het contract bedacht Enzo Ferrari zich - tot groot ongenoegen van Henry natuurlijk. Hij was hier zo boos over dat hij de Ford GT40 liet ontwikkelen en besloot mee te doen aan de Le Mans om de Italianen te verslaan.
James Mangold 2019
152 minuten
Christian Bale, Matt Damon, Jon Bernthal
Engels
Nederlands
Verenigde Staten
Geen voorstellingen gevonden