Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

kabul, city in the wind

Het Perzische rijk, in de oudheid de bakermat van cultuur en beschaving, tegenwoordig verdeeld en in zwaar weer. Maar nog steeds maken “Perzen” kunst, al kan het niet altijd meer in eigen land, waaronder geweldige films. Cinepuur zocht er drie uit, twee van Iraanse regisseurs en één uit Aghanistan.
In zijn eerste lange documentaire volgt Aboozar Amini in losse stijl afwisselend een buschauffeur en twee broertjes in Kabul.
Onvervaard en altijd op zoek naar passagiers stuurt Abas zijn gammele bus door de chaos van het regelmatig door aanslagen getroffen Kabul. Verderop in dezelfde grauwe, in een permanente stofwolk gehulde stad worden de jonge tiener Afshin en zijn kleine broertje Benjamin door hun vader, een ex-militair, meegenomen naar een gedenkplaats met portretten van bomslachtoffers. Als zijn vader om veiligheidsredenen naar Iran vertrekt, is Afshin plotseling het hoofd van de familie.
Thuis met zijn kinderen heeft Abas plezier, maar verder is geluk schaars. Om zijn narigheid te vergeten zingt hij een lied en rookt hij zijn hasj.
Afshin en Benjamin doen hun best hun vader niet teleur te stellen en nemen hun taken in en om het huis bijzonder serieus. Tussen deze impressies van het leven in Kabul laat Amini zijn hoofdpersonen rechtstreeks in de camera vertellen over hun zorgen en wat ze gedroomd hebben – de Afghaanse nachtmerrie is nooit ver weg.
Aboozar Amini 2018
88 minuten
Juan Margallo, Tomás del Estal, Manuel Morón, Itziar Aizpuru
Afgaans
Nederlands
Afghanistan, Duitsland, Japan, Nederland
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden