Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background

van zummere en nie baang

De film gaat over Somerenaar Klaas, die een bijzondere band heeft met de smokkeltochten. Vooraf aan de film wordt nog een korte ‘making of’ documentaire gedraaid (± 15 minuten).
Hij is daarom ook niet blij als hij erachter komt dat het Zùmmerse zout gestolen is en wil er alles aan doen om dit verborgen te houden voor de rest van de dorpelingen.Hij kent de Zùmmerse mentaliteit en dit zou een regelrechte oorlog met het grote Helmond betekenen. Als hij bij de opslagplaats van het zout aankomt is het echter al te laat: enkele ruige smokkelaars hebben de diefstal ook ontdekt. Wat volgt is een heftige strijd voor Klaas, waarin hij ziet dat niet alleen het hele dorp, maar ook zijn familie in het conflict wordt meegesleurd.

De spreuk ‘Van Zùmmere en nie Baang’ is al sinds jaar en dag een begrip voor veel mensen binnen én buiten Someren, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat er een heuse volkslegende achter de spreuk schuilgaat. Daarom heeft een grote groep Somerenaren onder de leiding van de Peelpioniers het verhaal verfilmd. Om andere mensen te inspireren om ook de verhalen uit hun lokale gemeenschap te vertellen, wordt de film (speelduur: 40 minuten) gevolgd door een inspirerende making of (15 minuten) waarin de jonge makers aan het woord komen. Zo komt ook regisseur Daan Blommers (19) aan het woord. Dit is al zijn tweede speelfilm en door het Eindhovens Dagblad wordt hij al betiteld als ‘ruwe diamant’. Zelf ervaren waar hij samen met de Somerense bevolking tot in staat is geweest? Kom dan naar de film!
Daan Blommers 2019
60 minuten
Jan Vinken, Ad van Seggelen, Saskia Thijs
Nederlands
Nederland
Geen voorstellingen gevonden