Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

portretten uit de peel

Cinepuur Extra: Portretten uit de Peel. IVN Helmond en Mierlo presenteren in samenwerking met Cinepuur twee voorstellingen van de documentaire “Portretten uit de Peel” van Wiek Lenssen.
Visuele, indrukwekkende documentaire van Wiek Lenssen, met een poëtische, bijna tedere en filmische benadering van het landschap, die het verhaal vertelt van markante Peelse mannen, waaronder Grard Sientje en Tij Kools uit Deurne, Hay Nelissen uit Kronenberg die bijenkorven maakt van Peelgras en ecoboer Jan Janssen uit Ysselsteyn.
Voor mensen die weinig kennis hebben van een gebied als de Peel is het moeilijk voor te stellen dat daar nog niet zo heel lang geleden soms nog hele gezinnen leefden in hutten van takken, graspollen (plaggen) en opeengestapelde turf. Tot medio jaren vijftig, begin jaren zestig behoorde de moerassige Peelregio van Limburg en Brabant tot een van de dunst bevolkte en minst ontwikkelde delen van Nederland.

Jacques Peeters (75), meester-fotograaf en gepensioneerd foto-journalist, koestert nog levende herinneringen aan zijn vele bezoeken aan de Peel, destijds voor de krant en tegenwoordig als landschapsfotograaf. Jacques legde de uniekheid (en de schoonheid) van hun karakters vast in schitterende zwartwit foto’s, die op gezette tijden in zijn regionale krant verschenen.
Met die foto’s gaat de filmmaker, zelf afkomstig uit de Peelregio, op stap, om te zoeken naar de mensen die deze oude fotograaf zo meesterlijk en oprecht vastlegde, of hij zoekt naar verwanten of nog levende oud-bekenden van de geportretteerden. Op die manier wordt de unieke geschiedenis van de Peelregio ontsloten.
Wiek Lenssen 2016
57 minuten
Nederland
Geen voorstellingen gevonden