Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background

dick verdult – het is waar maar niet hier

De Eindhovense kunstenaar en muzikant Dick Verdult is al decennialang actief. Hij wordt gezien als outsider en als ‘laatste dadaïst’ maar de waanzin in zijn werk blijkt zeer gecontroleerd en allereerst ingegeven door persoonlijke ervaringen in zijn jeugd als Philipskind in Latijns Amerika.
Dick Verdult is een kunstenaar en muzikant die zich onmogelijk in één hokje laat vangen. Hij maakt werk dat humoristisch en ongrijpbaar is. In recensies vallen woorden als ‘ontregelend’, ‘krankzinnig’ en ‘niet logisch’. De documentaire toont Verdult’s veelzijdigheid. Hij bouwt installaties, schildert, schrijft, maakt muziek. Waar veel kunstenaars naar herkenbaarheid streven, gebruikt Verdult alle media, de één schijnbaar haaks op de andere. Hij hoort nergens bij.

Verdult heeft een vet Brabants accent maar schakelt moeiteloos naar het Spaans, Engels, Frans. Hij groeide op als Philipskind in Latijns-Amerika en studeerde film in Parijs in de jaren na het studentenoproer. Wat hij van de verschillende culturen tot zich heeft genomen en neemt, zijn bepalend voor zijn eigenzinnige blik. Hij legt verbanden en ziet curiositeiten die anderen niet zien. Ervaringen uit zijn jeugd komen soms heel direct terug in zijn werk. In plaats van het globalisme als een probleem te zien, beleeft de eenmans-multinational Verdult het als een tevreden transculturele mutant.

De film volgt Verdult terwijl hij muziek en beeldende kunst maakt, in zijn ateliers in Bergeijk en Calanda (Spanje) en tijdens een tour naar Peru, Colombia en Argentinië. Zijn ongeremde scheppingsdrang, zijn stelselmatig terugkomen met verrassende perspectieven in alle media blijken een inspiratie voor jongeren over de wereld.
Luuk Bouwman 2018
70 minuten
Documentaire
Nederlands, Spaans, Engels,Frans
Nederlands, Engels en Spaans
Argentinië, Nederland
Geen voorstellingen gevonden