Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

3 faces

Bijna gemist! Het afgelopen jaar verschenen er weer heel veel films in de bioscoop en een groot deel daarvan is te zien (geweest) in de Cacaofabriek, maar er blijven altijd bijzondere films over die om wat voor reden dan ook niet in de reguliere programmering verschenen. Cinepuur zocht er 6 uit voor vertoning in november en december. Verschillende genres, verschillende landen maar allemaal zeer de moeite waard om op groot scherm te bekijken.
3 Faces

Jafar Panahi (Taxi Teheran) speelt wederom zichzelf in zijn nieuwste film, vergezeld door de beroemde Iraanse actrice Behnaz Jafari (eveneens als zichzelf). Wanneer laatstgenoemde een verontrustende videoboodschap ontvangt waarin een meisje uit Panahi’s geboortedorp zelfmoord lijkt te willen gaan plegen, zoeken ze elkaars steun en reizen ze samen naar het dorp om uit te zoeken wat er precies aan de hand is. Onderweg komen ze de lokale bevolking tegen, die ieder zo hun eigen mening hebben over het meisje en de beroemdheden die hen bezoeken.
3 Faces is een bijzondere film. Panahi en Jafari spelen zichzelf, maar het verhaal is fictief.

Hoewel Panahi al twintig jaar een filmverbod heeft van de Iraanse regering lukte het hem om in zijn geboorteplaats te filmen, dankzij oude kennissen. Het is erg verfrissend om Iran vanuit het perspectief van de Iraniërs zelf te zien – hoewel er zeker problemen zijn, is het Iran van ‘3 Faces’ geen stereotype Hollywoodwoestijn vol bebaarde terroristen die niets anders doen dan vrouwen onderdrukken. Het is een land vol verhalen van gewone en ongewone mensen, die allen hun weg proberen te vinden in de moderne wereld.
Zo ontvouwt zich een film die het midden houdt tussen roadmovie, detective en documentaire-achtig portret van het Iraanse platteland. De waarheid is glibberig in 3 Faces, waarmee Panahi de tijdgeest weer eens kundig op de staart trapt. Hij won dan ook niet voor niets de prijs voor beste script in Cannes.

De Volkskrant (****) “3 Faces’ van Iraanse regisseur Panahi is een slimme, gelaagde, zelfbewuste meta-film”
Trouw: (****) “ De man die in Iran geen films mag maken, Jafar Panahi, gooit hoge ogen met 3 Faces”
Filmkrant: (****) “3 Faces is even spitsvondig als grimmig”.
Jafar Panahi 2018
100 minuten
Jafar Panahi, Behnaz Jafari, Marziyeh Rezaei
Farsi, Azeri
Nederlands
Iran
Geen voorstellingen gevonden