Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

zama

Bijna gemist! Het afgelopen jaar verschenen er weer heel veel films in de bioscoop en een groot deel daarvan is te zien (geweest) in de Cacaofabriek, maar er blijven altijd bijzondere films over die om wat voor reden dan ook niet in de reguliere programmering verschenen. Cinepuur zocht er 6 uit voor vertoning in november en december. Verschillende genres, verschillende landen maar allemaal zeer de moeite waard om op groot scherm te bekijken.
Zama.

Deze Argentijnse film vertelt het verhaal van Don Diego de Zama, een hoge ambtenaar van het Spaanse Rijk die eind 18e eeuw tegen wil en dank vast komt te zitten in een rivierstadje in de binnenlanden van Zuid- Amerika. Hij wacht op het moment dat hij terug kan naar Buenos Aires waar zijn vrouw en kinderen wonen, van wie hij echter nog maar zelden iets verneemt. Ondertussen verliest hij zich steeds meer in gedachten en wanen…
De film is gebaseerd op het boek dat Antonio Di Benedetto schreef in 1956 (vorig jaar voor het eerst in Nederlandse vertaling verschenen). Verwacht geen klassiek opgebouwd verhaal maar meer een soort koortsdroom - raadselachtig en hypnotiserend, met een bloedmooie vormgeving en een fascinerende geluidsband. Het is een film waar je je rustig aan moet overgeven. De beloning is rijk , zeker wanneer de treurige (anti)held dan toch in beweging komt- op weg naar een onvermijdelijke, fantastische ondergang. Het laatse half uur van Zama is van een zelden vertoonde schoonheid; een verbluffend tropisch visioen.

De Argentijnse regisseur Lucretia Martel debuteerde in 2002 met la Ciénaga -waarmee ze in één klap bewees bij de belangrijkste hedendaagse regisseurs te horen.

De Volkskrant: (****) “ Zama overrompelt met een bloedmooie vormgeving en een fascinerende geluidsband."
Parool: (****) ” Zama is een alleszins onalledaagse ervaring.”
VPRO cinema: (****) Om duidelijkheid is het Martel niet te doen, haar films hebben de hallucinerende logica van een droom."
Lucretia Martel 2017
115 minuten
Daniel Giménes Cacho, Lola Dueñas, Matheus Nachtergaele
Spaans
Nederlands
Argentinië
Geen voorstellingen gevonden