Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

louise bourgeois, the spider, the mistress and the tangerine

Cacaofabriek Expo en Cinepuur presenteren 3 films over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars die ieder op eigen wijze een icoon zijn geworden voor de moderne beeldende kunst. Zo verschillend als ze zijn hebben zij alle drie een oeuvre nagelaten dat tot op de dag van vandaag jonge kunstenaars beïnvloedt.
Louise Bourgeois, The Spider, The Mistress and The Tangerine

Een uitgebreide en dramatische documentaire over creativiteit en bevlogen kunstenaarschap, gefilmd tussen 1993 and 2007.
Een reis binnen de wereld van een legende van moderne kunst en een icoon van feminisme. In de film zie je de negentigjarige Louise Bourgeois met haar magnetische kwikzilverachtige persoonlijkheid; een verontrustend emotioneel onbuigzame kunstenaar wiens leven en werk zijn doordrongen van haar voortdurende obsessie met de mysteries van haar kinderjaren. Het proces ontvouwt zich in deze intieme documentaire, die de kunstenaar portretteert in haar studio met haar installaties, terwijl ze spreekt over haar gevoelens, ideeën en inspiratiebronnen. Louise Bourgeois heeft zes decennia gewerkt in de voorhoede van opeenvolgende nieuwe ontwikkelingen, maar altijd op haar eigen krachtige en eigenzinnige voorwaarden. In 1982, op 71 jarige leeftijd werd ze de eerste vrouw die vereerd werd met een groot retrospectief in het Museum of Modern Art in New York. In de decennia daarna heeft ze nog meer krachtig en overtuigend werk gemaakt, waaronder haar serie van enorme spinstructuren die wereldwijd zijn neergezet.

Bourgeois werd geboren op 25 december 1911 in Parijs. Vernoemd naar haar vader, die liever een jongen wilde, was ze het tweede kind uit een gezin van drie kinderen. In 1924 was haar vader verwikkeld in een langdurige affaire met haar Engelse lerares en nanny. Haar moeder verkoos dat te negeren maar het klein meisje bewaarde de details van haar herinneringen in haar dagboek. Haar vaders affaire werd het wapen in haar wraak. Middels beeldhouwen kon ze de problemen uit haar kindertijd aan de kaak stellen. Vrijheid deed wat goede manieren als kind haar hadden verboden.

In de aanloop naar de tentoonstelling 'Jij kunt weer andere dingen' met 6 beeldhouwers/beeldbouwers in de Expo van de Cacaofabriek (opening 3 juni) worden er 3 films getoond over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars:
Agnes Martin, Eva Hesse en Louise Bourgeois.
Amei Wallach and Marion Cajori 2008
99 minuten
Documentaire
Engels
Geen voorstellingen gevonden