Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

eva hesse

Cinepuur presenteert in mei 3 films over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars die ieder op eigen wijze een icoon zijn geworden voor de moderne beeldende kunst. Zo verschillend als ze zijn hebben zij alle drie een oeuvre nagelaten dat tot op de dag van vandaag jonge kunstenaars beïnvloedt.
Eva Hesse.

Marcie Begleiter’s documentaire uit 2016 over de Duitse kunstenaar Eva Hesse is opvallend vanwege de onverwacht intieme blik in het hoofd van een jonge beeldhouwer. De film Eva Hesse laat een intens emotioneel portret zien van deze in Duitsland geboren Amerikaanse kunstenaar middels interviews en uitgebreid gebruik van archiefmateriaal. Hesse hield haar leven lang een dagboek bij. De stem van Selma Blair, soms donker, soms vrolijk, brengt de kunstenaar bij momenten té intiem dichtbij. De film vangt Eva’s snelle rusteloze energie, en dat maakt het tegelijkertijd zo tragisch. Hesse stierf aan een hersentumor in 1970 op 34 jarige leeftijd. Zelfs in haar korte carrière was zij een van de eerste Post-Minimalist beeldhouwers, die de geijkte materialen en systemen liet liggen. Ze werkte met seriële elementen, typisch voor Minimalisme, gebruikte dik rubber, ingepakte koorden (die doen denken aan ingewanden) en glinsterend plastic.
Hesse’s leven en kunst zijn diep met elkaar verwoven. Er bestaat een wijdverspreid maar niet bewezen geloof dat ze werd vergiftigd door haar gebruik van deze niet alledaagse kunstmaterialen, synthetische plastics, polyester harsen en fiberglas.
Gelukkig vermijdt de film de sentimentele val van focussen op de tragedie. Dat deed Hesse zelf ook niet. “Everything that happened to her, good or bad, empowered her”, zegt haar vriend Rosie Goldman in de film.
De film maakt Hesse menselijker in plaats van haar op een voetstuk te zetten. Je ziet veel afbeeldingen van haar werk uit haar meest productieve periode tussen tussen 1964 en 1970. Voorzien van teksten die direct uit haar dagboek komen. Terwijl ze het werk produceerde wankelde ze vaak tussen angstige onzekerheid en opwindende doorbraken. Door deze eerlijke blik op haar werkpraktijk toont Eva Hesse ons nuttige lessen over de emotionele realiteit van een creatief leven.
Eva in 6 quotes:
Be stubborn; Doubt is human; You can leave. And you can come back; Play. Nothing is off limits; Get dirty; Go Big.

De film van Begleiter openbaart hoe ze eerst in aanraking kwam met het werk van Hesse en later meer dan 1200 dagboekpagina’s doorploegde om het juiste verhaal en stem voor de film te vinden. Ze neemt ons mee achter de coulissen om te vertellen over de interviews, de keuze van actrice Selma Blair (“Anger Management” and “Hellboy”) voor de stem van Hesse en hoe zij er uiteindelijk in slaagde om het bedwelmende milieu van de kunstwereld in de film vast te leggen.

In de aanloop naar de tentoonstelling 'Jij kunt weer andere dingen' met 6 beeldhouwers/beeldbouwers in de expo van de cacaofabriek (opening 3 juni) worden er 3 films getoond in het Cinepuurprogramma over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars:
Agnes Martin, Eva Hesse en Louise Bourgeois.
Marcie Begleiter 2016
108 minuten
Documentaire
Engels
Geen voorstellingen gevonden