Login with admin (in Edit Mode) to unlock trial or license this copy of Search Boost.
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

agnes martin, between the lines

Cinepuur presenteert in mei 3 films over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars die ieder op eigen wijze een icoon zijn geworden voor de moderne beeldende kunst. Zo verschillend als ze zijn hebben zij alle drie een oeuvre nagelaten dat tot op de dag van vandaag jonge kunstenaars beïnvloedt.
Agnes Martin, Between the Lines.

Dit is de nieuwe en verlengde versie van een documentaire over de Canadees-Amerikaanse schilder Agnes Martin. De film werd oorspronkelijke geproduceerd in 2002 en geregisseerd door Leon d'Avigdor. Je ziet interviews met Agnes Martin en opnames terwijl ze aan het werk is in haar in atelier in Taos in New Mexico, afgewisseld met beelden van haar schilderijen, archiefbeelden, quotes uit haar teksten en meditatieve sequensen van de zee waar ze zo van hield. De interviews centreren zich rondom Agnes Martin’s diepe inzicht in fundamentele menselijke ervaringen zoals Liefde, Religie en Spiritualiteit, Geluk, Vriendschap, Onschuld en Dood.
Maar ze gaan ook in op verschillende aspecten uit haar leven, haar kunst en het creatieve proces. De visuele styling and het ritme van de editing van de film, ondersteund door vredige, maar expressieve muziek, weerspiegelt de eenvoud en helderheid van het werk van de kunstenaar. Interviews zijn opgenomen tegen een zwarte achtergrond met eenvoudig gebruik van natuurlijk lichtinval. Hierdoor kan de kijker zich concentreren op het grote charisma en uitstraling van Agnes Martin’s ogen waarin de diepte van haar menselijkheid, wijsheid en haar soms wat kinderlijke humor zichtbaar wordt. Between the Lines is, net als Agnes Martin's kunst, een diepe reis naar binnen en ontvouwt het unieke pad dat zij heeft gekozen in haar leven en in haar werk. Het biedt de bezoeker een filosofische ontmoeting met een buitengewone kunstenaar en vrouw.

Over de kunstenaar: In 1967, toen ze in de florerende roemruchte New Yorkse kunstscene woonde brak ze op 55 jarig leeftijd door. Dat was het moment waarop ze haar doeken en kwasten weggaf aan collega kunstenaars, een camper kocht en maandenlang rondzwierf door de Verenigde Staten. Zeven jaar lang maakte ze geen kunst meer. Uiteindelijk streek ze neer in New Mexico. Daar bouwde ze op een stuk woestijnachtig land eigenhandig een groot lemen huis. Daar, inmiddels de 60 voorbij zou ze nog 30 jaar doorwerken met haar :”Back to the World”.

In de aanloop naar de tentoonstelling 'Jij kunt weer andere dingen' met 6 beeldhouwers/beeldbouwers in de expo van de cacaofabriek (opening 3 juni) worden er 3 films getoond in het Cinepuurprogramma over 3 wereldberoemde opmerkelijke vrouwelijke kunstenaars:
Agnes Martin, Eva Hesse en Louise Bourgeois.
Leon d'Avigdor 2016
60 minuten
Documentaire
Engels
Geen voorstellingen gevonden