Slide background
Slide background
Slide background
Slide background

eraserhead

Cinepuur presenteert: David Lynch. Naar aanleiding van het uitbrengen van de gerestaureerde versie van Lynch’s Eraserhead en de documentaire The Art Life brengt Cinepuur deze films in januari naar de Cacaofabriek, samen met zijn moderne klassieker Blue Velvet.
Eraserhaed

Veertig jaar na de première is David Lynchs cultklassieker opnieuw te zien, nu in een spiksplinternieuwe digitale restauratie.
Eraserhead is even enigmatisch gebleven als zijn schepper, regisseur en beeldend kunstenaar David Lynch. Lynchs vertelling over Henry Spencer, een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt, viel de meeste filmcritici zwaar op de maag. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, onderstreept door een macabere industriële soundtrack. Onder kunst- en horrorliefhebbers gold de film als een meesterlijke groteske. De manier waarop Lynch de beklemming verbeeldde van een stel dat een mutant als kind baart, een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt, was zowel aangrijpend als angstaanjagend. ‘A dream of dark and troubling things’, zei Lynch over zijn debuut.

De pers over Eraserhead:
VPRO Cinema.nl: (*****) “Het is gewoon niet anders: David Lynch is een waanzinnig getalenteerd filmmaker en Eraserhead is een van die films die je gezien moet hebben. Geen excuus.”
Cinemagazine: (****) “David Lynch heeft met ‘Eraserhead’ niet zozeer een film gemaakt, maar eerder een kunstwerk.”
Moviescene.nl: (****) “een zeer sterke en gewaagde eerste film van een regisseur die inmiddels uitgegroeid is tot één van de belangrijkste moderne regisseurs.”
Schokkend Nieuws: (****) “de CITIZEN KANE van de horrorfilm”
David Lynch 1977
89 minuten
Jack Nance, Charlotte Stewart, Allan Joseph
Engels
Nederlands
Verenigde Staten
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden