Slide background
Slide background

tosca (the royal opera)

Opera in drie bedrijven. Live in de bioscoop woensdag 7 februari 2018. Drama, passie en fabuleuze muziek- deze operateske thriller van Puccini kan worden beschouwd als een van de grote avonturen op operagebied. Dan Ettinger dirigeert een sterbezetting, aangevoerd door Adrianne Pieczonka, Joseph Calleja en Gerald Finley.
De overweldigende opera Tosca schetst direct vanaf de doordringende openingsakkoorden een wereld van politieke instabiliteit en dreiging.
De productie die Jonathan Kent maakte voor The Royal Opera handelt over de explosieve politieke situatie in Rome rond 1800. Het hoofd van de politie, Scarpia, een van de meest schofterige schurken van het hele genre, achtervolgt en martelt meedogenloos de vijanden van de staat. De duistere, demonische muziek die hem begeleidt vormt een groot contrast met de breed uitwaaierende melodieën van het idealistische liefdeskoppel Tosca en Cavaradossi.
Zij zingen hun passie uit in sublieme aria’s als ‘Vissi d’arte’ en ‘E lucevan le stelle’. Giacomo Puccini’s drama was een instant succes bij de première in 1900 en is sindsdien een van de meest uitgevoerde opera’s gebleven met dank aan het beklemmende plot en de glorieuze muziek.
Een kaarsverlichte kerk, Scarpia’s sombere werkvertrek met aanpalende martelkamer en het valse optimisme van een Romeinse lente. Dat zijn de ingrediënten waarmee deze oogstrelende productie het onbarmhartig kwellende drama in perspectief plaatst, terwijl de druk steeds verder wordt opgevoerd richting het fatale einde.
Puccini’s zorgvuldig geconcipieerde muziek is vervuld van eenzelfde aandacht voor authenticiteit, van het verre kanongebulder in het Te Deum van het eerste bedrijf tot het gebeier van de kerkklokken en het geknal van een vuurpeloton
Jonathan Kent 2018
180 minuten
Floria Tosca- Adrianne Pieczonka, Mario Cavaradossi- Joseph Calleja, Baron Scarpia- Gerald Finley.
Italiaans gezongen
Nederlands
Groot-Brittannië
Geen voorstellingen gevonden