Slide background
Slide background
Slide background

the reunion

THE REUNION is een verrassend docudrama van de controversiële Zweedse kunstenares Anna Odell, waarin zij haar oud-klasgenoten confronteert met hun vroegere pestgedrag. De scheidslijn tussen fictie en non-fictie vervaagt.Een korte inleiding wordt verzorgd door kunsthistorica Maartje Vos-Swinkels.
Wanneer de zwaar gepeste Anna Odell de reünie van haar oude klas bezoekt, gaat ze daar met hele andere intenties naartoe dan de rest van haar klasgenoten. Wat een gezellig avondje nostalgie moest worden, wordt abrupt verstoord wanneer Anna tijdens het diner haar speech geeft. Alles wat ze toen niet heeft kunnen zeggen, stort ze in een lange, venijnige tirade over haar voormalige klasgenoten uit. Lichtelijk gechoqueerd en begrijpelijk geagiteerd reageren de klasgenoten op haar boodschap. Maar is dit wel de reactie waarop Anna zat te wachten?
Anna Odell maakte in 2009 naam als controversiële kunstenares nadat haar zelfmoordpoging, direct gevolgd door een opname wegens psychose, opeens een performance bleek. Met deze actie, die tegelijk haar afstudeerproject was, wilde ze de maatschappelijke reacties op psychische problemen in Zweden aan de kaak stellen. Een heftig kunstproject, waarover hevig gediscussieerd is of het wel als kunst bestempeld kan worden. Zoals uit haar handelingen blijkt is Anna Odell een zeldzame vogel. Wellicht dat ze dit als kind ook al uitstraalde, waardoor de maatschappij haar al snel als buitenbeentje behandelde. Iets wat zeker niet goed te praten valt, maar wel een vaststaand gegeven lijkt.

Deze film is geprogrammeerd in het kader van de Cinepuur reeks: 'Kunstenaars in beeld'.
Anna Odell 2013
89 minuten
Anna Odell (Anna), Anders Berg (Anders), Robert Fransson (Robban), Sandra Andreis (Louise), Rikard Svensson (Rikard)
Zweeds
Nederlands
Zweden
Recensies:
Geen voorstellingen gevonden